Suir ehk mesilaste leib varustab ka inimest väärt toitainetega

, teadlasest mahetalunik, terviseteemaliste raamatute ja RemedyWay loodusraviblogi artiklite autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased valmistavad õietolmust mitmekülgselt kasulike omadustega suira (värvuselt tumedam kui õietolm).
Mesilased valmistavad õietolmust mitmekülgselt kasulike omadustega suira (värvuselt tumedam kui õietolm). Foto: Urmas Luik

Õietolm on mesilastele nagu inimestele teravili, mis ei sobi hästi kohe tarbimiseks, kuid sellest saab valmistada mesinike seas mesilaste leivaks nimetatud suira. Sel mesilaste jaoks tarvilikul ainel on ka inimese organismile palju kasulikke omadusi.

Kuidas suira saadakse? Kui mesilane lillele maandub, vabastab ta õielt õietolmu, riisub selle jalgadega kokku ja suunab suhu. Suus niisutab ta õietolmu mee ja süljega, lisades sellele fermente, baktereid ja teisi kasulikke aineid, et õietolmu rikastada, käivitada suiraks ümbertöötlemise protsess ja konserveerimine. Saadud segu paigutab mesilane oma jalgadel olevatesse karvadest moodustunud korvikestesse ning tekivad graanulid, need transpordib mesilane tarru ja paigutab seal jalgadega järjekannu.

Noored mesilased lükkavad peaga graanulid kenasti kärjekannu põhja ja pressivad kokku, kõrvaldades niimoodi liigse õhu. Ühte kärjekannu mahub 18 õietolmu graanulit, mis on korjatud mitmesugustelt taimedelt eri aegadel – niimoodi saab väga rikkaliku koostisega suira. Mesilased lisavad neisse kärjekannukestesse veel bioaktiivseid aineid ning kui kärjekann on kahe kolmandiku ulatuses täis saanud, siis pannakse peale mett ja kaanetatakse kann kinni.

Õietolmu sileerimine

Kärjekannus seismisel käivituvad segus keerulised biokeemilised protsessid, arenevad mikroorganismid ja bakterid ning algab käärimine. Kogu protsessi nimetatakse vahel ka õietolmu sileerimiseks. Selle normaalseks kulgemiseks hoitakse tarus temperatuur 35 ºC juures, niiskus kõrge ning taru eriti valvsalt steriilne.

Õietolmu terad paisuvad ning nende kestad katkevad ja lahustuvad osaliselt. Käivitub ka vitamiinide, kasvuhormoonide, antibiootikumide ja teiste bioaktiivsete ainete süntees nagu tavalise tera idanemisel. Lõpus käärimine veel hoogustub ning suureneb bakterite toodetud piimhappe hulk ja suir steriliseeritakse. Sileerimine, mille lõpuks tekib suir, kestab kaks nädalat.

Valmis või vajadusel veel mitte lõplikult moodustunud suira tarvitavad mesilased, kui nad toodavad mesilasema või töömesilaste toitepiima või kui teevad vakladele toidusegu. Aastas tarbib keskmine mesilaspere 20–30 kg suira. Rohkem tarvitavad suira noored mesilased kasvuks ja arenemiseks. Kvaliteetset suira süües muutub mesilaspere tugevamaks ja suuremaks ning mesilaste eluiga pikeneb kuni poole võrra. Just nimelt suir, mitte õietolm, on mesilastele valgu-, mineraali- ja vitamiinirikas toit.

Kasulikud ained

Suiras on palju vitamiine (B1, B2, B3, B5, B6, E, C, P, D ja K), makro- ja mikroelemente (kaalium, magneesium, fosfor, raud, vask, tsink, kroom, jood, koobalt jt), asendamatuid aminohappeid ja rasvhappeid (oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid), fermente, looduslikke antibiootikume, antioksüdante, hormoone ja teisi bioaktiivseid aineid.

Inimese organismis aitab suir kaasa toitainete omastamisele ja suurendab nende toimet. Suir on suurepärane vahend kõhnumise ja aneemia korral organismi jõu taastamiseks. See aitab kaasa kilpnäärme, maksa, seedetrakti, närvide ja endokriinse süsteemi normaalsele tegevusele, parandab vereringet, alandab vererõhku ning suurendab leukotsüütide, erütrotsüütide ja hemoglobiini sisaldust veres.

Samuti taastab suir soolestiku kasuliku mikrofloora, pidurdab onkoloogiliste protsesside ja skleroosi arengut. Suir on ka hea vahend enneaegse vananemise ennetamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Suira kasutamine

Kolmkümmend grammi suira annab inimese organismile päevase vajaliku normi aminohappeid, see on võrdväärne umbes 150 grammist lihast või kahest munast saadavaga.

Suira kasutasid juba ammustel aegadel edukalt nii Tiibeti, Hiina, India, Vana-Kreeka kui ka Kesk-Ida arstid ja ravitsejad. Et suir toimiks raviva ja tervendavana, tuleb seda tarbida meega segatuna ning mäluda võimalikult kaua. Vett ei tohi peale juua! Soovitatav annus on 1–1,5 tl (6–9 g) kolm korda päevas 20 minutit enne sööki. Sel juhul hakkab tervendav toime ilmnema juba esimese ööpäeva jooksul ning jõud tuleb organismi tagasi kahe-kolme päeva pärast.

Suir on mitmekülgselt kasulik: näiteks hakkab taastuma veresoonte elastsus, kaovad trombide alged, langeb vererõhk, intensiivistub aju tegevus, paraneb mälu ja väheneb grippi haigestumise oht. Praegusel gripihooajal on suir kahtlemata tõhus abiline.

Põhjalikumalt saab sel teemal lugeda: http://www.remedyway.ee/blog/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles