Maale Elama kutsub maale elama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maale Elama

Selle nädala alguses anti teada infoportaali http://maale-elama.ee/ uuest tulemisest. Maale Elama kutsuv portaal kajastab maapiirkondade infot ning on loodud selleks, et muuta maale kolimine inimeste jaoks lihtsamaks. Portaal valmis Kodanikuühiskonna Sihtkapitali rahalisel toel sotsiaalse ettevõtluse projektina.

Kinnisvarapakkumiste kõrval on välja toodud ka lähipiirkonna tööpakkumised, ettevõtlusvõimalused ja teave kogukonna kohta. Samuti on tõsisematel huvilistel võimalik täita ankeet „Tahan maale“, mis saadetakse huvipakkuvate kogukondadeni, kes inimest maale kolimise osas edasi nõustavad ja abistavad. Lisaks leiab kodulehelt infot piirkonna koolide, lasteaedade, perearstide, vaba aja veetmise võimaluste ja kõige muu eluks vajaliku kohta.

Maale Elama algatuse ühe eestvedaja Ivika Nõgeli sõnul on uus infoportaal mõeldud neile, kellel on küll soov maale kolida, kuid kes ei tea veel päris täpselt, kuhu ja kuidas. Tavalisest kinnisvaraportaalist leiab infot ainult kinnisvara kohta, kuid maalekolijal on enamasti veel tuhat küsimust.

„Kust leida infot kooli ja lasteaia kohta, kas leian maapiirkonnas erialast tööd, millised inimesed seal elavad? Selline teave tuleb otse kogukondadelt. Maale Elama infoportaalis on nüüd kogu vajalik info ühes kohas olemas," selgitab Nõgel. „Olles ise 15 aastat tagasi Tallinnast maakohta kolinud, tean kui palju kergem on tulla, kui sind abistav kogukond  eest ootab. Meie infoportaal pakubki lisaks mitmekülgsele infole ka  kogukonna tuge.“

Maale Elama algatuse eesmärgiks on muuta ühiskonna hoiakuid maal elamise suhtes teadlikumaks ja positiivsemaks ning selle kaudu soodustada linnast maale asumise trendi. Selle saavutamiseks korraldatakse iga-aastaseid messe, kus maakogukonnad saavad oma elukeskkonda ning pakutavaid võimalusi lähemalt tutvustada. 2016. aastal toimub kaks Maale Elama messi - neist esimene 23. aprillil Tartus Maaülikooli spordihoones, teine 14. mail Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus.

Lätted ulatuvad 2012. aastasse

Maale Elama projekti idee sündis tegelikult juba 2012. aasta aprillis ühel õppereisil Soome, kus avastati, et mitmed Soome piirkonnad turundavad end aktiivselt elupaikadena. Lisaks korraldati seal omavalitsusliitude eestvedamisel vastavaid messe. Siit tekkiski Maale elama algatusrühmal mõte, miks ei võiks ka Eestimaa aktiivsed külad endast teada anda ning inimesi maale elama kutsuda, tutvustavad Maale Elama tegijad samanimelises portaalis idee sündi.

Eesti maapiirkondade lugematutes arengukavades oli siiani tegeldud küsimusega, kuidas inimesi kodukohas “kinni hoida”. Algatusrühma idee oli muuta vaatenurka ja panustada sellesse, et aidata inimestel maale elama tulla. Projekti algatajad ise on vastupidises suunas ehk linnast maale liikunud ning oskavad hinnata maal elamise väärtusi.

Augustis 2012 saadeti Lõuna-Eesti arendusorganisatsioonide kontaktvõrgustike kaudu välja projekti idee kirjeldus ning kutse anda ideele tagasisidet. Üleskutsele tuli üle 40 reageeringu, kus maapiirkondade turundamise mõte innukalt omaks võeti. Tundus, et aeg oli küps, sest meile ootamatult avas just samal nädalal oma „Tule maale” kampaania ka Misso vald.

Jaanuaris 2013 sai selgeks, et Kodanikuühiskonna Sihtkapitali rahastus algatusele on olemas. Pöördumises Lõuna-Eesti külakogukondade ja valdade poole kutsuti üles mõtlema, millist infot ja tuge vajab potentsiaalne uuselanik ning kuidas end elukeskkonnana aktiivselt turundada.

Pilootpiirkonnaks valiti Lõuna-Eesti kuus maakonda: Valga-, Võru-, Põlva-, Viljandi-, Jõgeva- ja Tartumaa. Põhjus oli lihtne – kogu algatusmeeskond oli just selle piirkonnaga seotud.

Tähtsündmusena toimus 13. aprillil 2013 Tallinna Tehnikaülikoolis ainulaadne mess “Maale elama”, kus tehti võimalikuks otsekontakt kogukondade ja maal elamisest huvitatud inimeste vahel. Kohale tuli 26 kogukonda ning 500 külastajat. Kogukonnad said väga väärtusliku õppetunni ning nii mõnegi mõte liikus suunas, kuidas tegutseda veelgi tulemuslikumalt järgmisel messil.

Peagi aga avastati, et õige töö alles algab. Inimesed hakkasid helistama ning pärima vabade elukohtade järele. Need, kellel kodutöö paremini tehtud, said õige pea potentsiaalsed uuselanikud oma õuele. Aasta möödudes oli jõudnud maale elama üle 40 pere, kokku ligi sadakond inimest. Noorte linnaperede seas muutus maale minek populaarseks kõneaineks.Tüüpiliseks huviliseks osutus linnapere, kel vanust 25-34 aastat, kõrgharidus ja väikesed lapsed.

Projekt lõppes visiidiga regionaalministri Siim-Valmar Kiisleri juurde. Peale tunnustavaid sõnu mitmete kohalolijate suust selgus, et riik teist korda algatusele õlga alla ei pane, vaid soovitab jätkuraha saada omavalitsustelt. Ei aidanud ka lubadus viia liikumine üle-eestiliseks. Lootus, et teisel „maale elama“ aastal oleks võimalik moodustada palgaline meeskond, luhtus.

Kodanikuühiskonna Sihtkapitalilt saadud 21 560 eurot sai otsa 31. oktoobriks 2013. Meeskonnale jäi kohustus vähemalt 3 aastat kodulehte töös hoida ning ebakindlus tuleviku ees.

Laienemine üle Eesti

Algatuse vedajad vaatasid oma võimalustele otsa ja tunnistasid, et teist aastat põhitöö kõrvalt missioonitööd teha ei jõua. Maale Elama kaubamärki ja messi korraldust pakuti mitmetele maaeluga tegelevatele katusorganisatsioonidele. Paraku lükati pakkumised tagasi ning tundus, et 2014. aastal tuleb mess vahele jätta. Siis aga juhtus ühe nädala jooksul mitu head asja. Esiteks taibati, et sotsiaalse ettevõtluse inkubaator SEIKU on valmis aitama algatusele sobiva ärimudeli koostamisel ning et Värska kui 2013. aasta üks edukaim kogukond tuleb kõigi oma uute elanikega vabatahtlikeks.

Jaanuaris 2013 tehti otsus korraldada ka tol kevadel mess ning kaasata seekord algatusse kogu Eesti. 2014. aastal toimus „Maale elama“ mess 26. aprillil Tartus Turu 8 Spordihoones.  Mess oli üle ootuste edukas: end tutvustamas oli 58 kogukonda kõigist Eesti maakondadest. Messi külastas 1551 maaelu huvilist.

Sotsiaalse ettevõtte käivitamine

2014. aasta sügiseks valmis äriplaan, millele Kodanikuühiskonna Sihtkapital andis sotsiaalse ettevõtluse programmist toetuse. Äriidee selgrooks kujunes tasuline integreeritud infoga portaal, mis lihtsustab oluliselt elukoha, kogukonna ja töökoha leidmist maapiirkonda. Teiselt poolt tagavad portaali tasulised teenused – kinnisvara ja kogukondade info – sissetuleku, mille abil luua „Maale elama“ algatusele paar püsivat töökohta ning kindlustada algatuse jätkumine ka järgnevatel aastatel.

Kolmas mess “Maale elama”  toimus 11. aprillil 2015 Tallinnas Kalevi Spordihallis. Kohale tuli 53 kogukonda ning 1200 külastajat. Selle aasta messi teemaks oli ettevõtlike inimeste maale kutsumine. Teema raames toimus messil ettevõtluskohvik, kus maakondlike arenduskeskuste konsultandid andsid tasuta nõuannet 43 maaettevõtluse huvilisele. Samuti viidi messi raames läbi seminar „Maale ettevõtjaks“, millel esinenud maalettevõtjad kinnitasid, et ettevõtlus maal on täiesti võimalik, tulus ning lisaks hingele hea. Messi korraldamisel tuli taas appi Kodanikuühiskonna Sihtkapital, rahastades messikoolitusi, ettevõtluskohvikut ning seminari „Maale ettevõtjaks“. (Maa Elu)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles