Toorpiima kokkuostuhinna langus Eestis üks Euroopa suurimaid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad lüpsikarusellil.
Lehmad lüpsikarusellil. Foto: Laura Oks / Postimees / Scanpix

Piimatööstuste kokkuostetava toorpiima hind langes mulluse kolme kvartaliga 32 protsendi võrra, mis on Euroopa Liidus üks suurimaid langusi, teatas maaeluministeerium piimatöötlemise sektori üheksa kuu ülevaatele tuginedes.

Üheksa kuu kokkuvõttes vähenes piimatööstuste müügitulu 16,6 ning sektori kogukulu 19,2 protsenti, seda peamiselt tooraine madala hinna ja sektori enda kärbete tulemusena, teatas ministeerium.

«Piimatööstuste majandustulemusi on mõjutanud märkimisväärselt langenud toorpiima kokkuostuhind,» ütles ministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Piimatööstuste toodang püsis eelnenud aastaga samal tasemel, kuid toodangu rahaline väärtus on ministeeriumi teatel vähenenud. Piimatööstused tootsid mullu kolme kvartaliga esialgsetel andmetel 227,9 miljoni euro väärtuses piimatooteid, 15,2 protsenti vähem kui aasta varem samal perioodil.

«See näitab väljamüügihindade langust. Viimane selline suurem langus toimus 2009. aasta kriisi ajal, mil toodangu rahaline väärtus langes ligi 20 protsenti,» ütles Kand.

Piima ja piimatoodete ekspordi rahaline väärtus vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 34,9 protsendi võrra 102 miljoni euroni. «Varasemast enam suunati toodangut ekspordi vähenemise arvelt siseturule, mille nõudlus piimatoodete osas on püsinud tugev,» selgitas Kand.

Piimatöötlemise sektori moodustavad Eestis statistikaameti andmetel ligikaudu 25 töötlemisettevõtet ja talu, millest suurtööstuse (tööga hõivatud sada või enam inimest) osakaal on 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles