Lillelõhn rahustab agressiivseid mesilasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrad mesilased võivad tungida tarru ja hävitada saagi.
Võõrad mesilased võivad tungida tarru ja hävitada saagi. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Et kaitsta oma kolooniaid sissetungija eest, vabastavad mesilased nõelamise abil häireferomoone, mis hoiatavad kaaslasi võimaliku ohu eest ja viivad mesilased kaitseseisundisse.

Kaitsereaktsiooni hind on aga kõrge: nõelamine lõppeb mesilase jaoks elukaotusega. Seetõttu peab kogu protsess olema nii üksiku mesilase kui ka kogu koloonia tasandil hoolikalt reguleeritud.

Mesilaste agressiivsus on tingitud vajadusest kaitsta oma pesa ja ühtlasi toitu, hauet ja mesilasema. Igal perel on oma lõhn, mille järgi valvur-mesilased eristavad omasid võõrastest.

Teadusajakirjas Nature Communications avaldatud uue uuringu tulemused näitavad, et kui agressiivsed mesilased haistavad lillelõhna, siis nad rahunevad. See tähendab, et mesilased reageerivad rohkem lõhnadele, mis seostuvad neile võimaliku toidu, mitte ohuolukorraga.

Austraalias Queenslandi Ülikooli teadlaste tehtud katsed näitasid, et tüüpilised lillelõhnade koostisosad, nagu linalool ja 2-fenüületanool, aga ka lavendlilõhn suutsid blokeerida mesilaste ründevalmidust ja agressiivsust, mis olid tingitud häireferomoonidest.

Mesilased ei rahunenud mitte seetõttu, et lillelõhn oleks matnud enda alla häireferomoonid, vaid lillelõhn seostus mesilastele toiduga ning toitumise ootus vähendas mesilaste kaitseseisundit. Uuringu autorite sõnul aitavad need uuringutulemused leida võimalikke selgitusi sellele, mis tegurid mõjutavad mesilaste ründavat käitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles