Kodumaised käsitööjuustud valmivad Misso korterelamus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Misso juustumeistrid Kaido Piiri (vasakul) ja Mirek Sulu valmistavad maitselisanditega juuste praegu oma koduköögis ning käivad neid müümas peamiselt laatadel. Uue aasta alguses kolivad nad aga juustuvalmistamise uude tootmishoonesse.
Misso juustumeistrid Kaido Piiri (vasakul) ja Mirek Sulu valmistavad maitselisanditega juuste praegu oma koduköögis ning käivad neid müümas peamiselt laatadel. Uue aasta alguses kolivad nad aga juustuvalmistamise uude tootmishoonesse. Foto: Erakogu

Ühes Eesti kaugeimas nurgas Misso külas Võrumaal valmistavad kaks tegusat noormeest – Mirek Sulu ja Kaido Piiri – kodumaiseid maitselisanditega käsitööjuustusid. Seni on tootmine käinud koduköögis, uuel aastal valmib aga uus tootmishoone. 

Tänavu jaanuaris asutatud osaühingul Juustupoisid on seljataga tegus aasta. Alles möödunud aasta alguses tegid Mirek Sulu ja Kaido Piiri esimesed katsed juustu valmistada. Praegu tuleb koduköögist iga kuu vähemalt 150 kilogrammi juustu ning uue aasta esimesel poolel kolitakse tootmine üle uude tootmishoonesse.

Lisanditega maitsejuustude tootmine, nagu paljud uued asjad ikka, sai alguse enda vajadusest. Mirek Sulu ja Kaido Piiri meenutavad, kuidas nad tahtsid kaugelt tulnud külalisi võõrustada hea eestimaise söögiga, kuid avastasid poes, et peaaegu kõik maitselisanditega juustud on välismaised. „Kuna Mirek õpib Eesti Maaülikoolis toiduainetehnoloogiat ja mina täiendan ennast ärijuhtimise valdkonnas, siis tekkiski mõte hakata üheskoos tegema eestimaiseid maitselisanditega juustusid,” kõneleb Kaido Piiri ettevõtte sünniloost.

Juust pohladega

OÜ Juustupoisid tootevalikusse kuuluvad naturaalne talujuust ning veel üheteistkümne eri maitselisandiga juustud. „Varem oli kõige populaarsem köömnejuust, kuid enne pühasid läheb väga hästi müügiks ka jõuluhõnguline juust pohladega,” lausub Kaido Piiri.

Enamik maitseid on juustumeistrite selgitusel sündinud klientide tagasiside põhjal, nii et noored ettevõtjad kuulavad kliente väga tähelepanelikult. Selleks on nad koostanud ideepanga, kuhu koguvad kõik mõtted-soovitused oma järge ootama selle järgi, kuidas neid täita jõuab.

Kõik nende juustud on valmistatud Eesti toorpiimast ning seetõttu kõrge rasvasisaldusega. Omanäoliseks muudab tooted seegi, et päris samasugust Juustupoiste juustu mitu korda osta ei saa. „Tootmiskogused on väikesed ja iga partii on varasemaga võrreldes pisut teistsugune,” räägib Kaido Piiri.

Uus tootmishoone avab poeuksed

Siiani on Missos valmistatud käsitööjuuste müüdud laatadel ning välja on kujunenud oma püsiklientuur.

Kuna elamus toidu käitleja võib oma toodangut müüa ainult otse kliendile, siis on kõikide poodide uksed juustumüügiks veel suletud. Uue aasta alguses on aga plaan avada Vastseliinas oma tootmishoone, et kaup jõuaks laiema tarbijaskonnani.

„Kahe poega on räägitud ning meie tooteid soovitakse müüki võtta,” märgib Kaido Piiri ja lisab, et reaalseid kokkuleppeid saab hakata sõlmima loodetavasti niipea, kui uus tootmishoone valmis.

Alustav ettevõte on saanud EASilt starditoetust juustu valmistamiseks vajalike seadmete ostuks. Väikese tootmishoone ostu ja renoveerimise kulud kaetakse aga peamiselt seni juustumüügist saadud tulust.

Juustu vahatamine

Senini on Kaido Piiri ja Mirek Sulu omal jõul kõigi töödega hakkama saanud, kuid uude tootmishoonesse võetakse töökäsi appi. „Kuna vahatame kõik juustukerad käsitsi ja tarbija soovil valmistame kõige rohkem 250–300grammiseid kerasid, siis see on koht, kus vajame abi,” sõnab Kaido Piiri.

Noored ettevõtjad nendivad, et seljataha on jäänud tormilise arenguga aasta. „Varasemalt teadsin juustutegemisest ainult seda, et juustu tehakse piimast, kuid nüüd saan iseseisvalt kogu protsessiga hakkama,” kinnitab OÜ Juustupoisid üks eestvedajaid Kaido Piiri.

Juustupallide retsept

Pärmilehttainas, 500 g

Juustupoiste köömnejuust riivitult, 300 g

Rulli lehttainas 500 x 400 mm suuruseks, puista peale riivitud köömnejuust ja

keera tainas rulli. Lõika tainast 2,5–3 cm jupid ja rulli käte vahel palliks. Jäta 30 minutiks kerkima ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Saad krõbeda koorikuga pallid, mille keskel on mõnus sulajuust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles