Suur seafarm sulges lõplikult uksed

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrsad Vahenurme Agro sigalas aastal 2007.
Põrsad Vahenurme Agro sigalas aastal 2007. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Täna arutas Pärnu maakohus Vahenurme Agro, ühe Pärnumaa suurima seakasvatusettevõtte enda esitatud pankrotiavaldust.

Ligi 20 aastat Pärnumaal tegutsenud Soome farmerid müüsid tänavu suvel Vahenurme Agro enamusosaluse pankrotihaldurile ja ettevõtete likvideerijale Martin Krupile. «See oli ettevõtte võlgade katteks ülevõtmine. Võlausaldajad otsustasid, et võtavad osaluse ettevõttes suures osas üle,» ütles Krupp Postimehele.

Krupi sõnul polnud omanikel eriti muid võimalusi jäänud. «Neil polnud võimalik enam sigadele sööta osta, sest raha ei olnud,» rääkis ta.

Uus enamusosanik pani koheselt ametisse ettevõtte likvideerija, kes tuvastas, et Vahenurme Agro kohustused ületavad suuresti varasid. Likvideerija Kerli Kase sõnul on ettevõttel kohustusi üle 800 000 euro eest, bilansilist vara aga 300 000 euro eest.

«See vara koosneb ka suuremal määral tootmishoonetest, mille bilansiline väärtus on üks, aga turuväärtus hoopis teine,» ütles Kase Postimehele. Tema sõnul proovis Vahenurme Agro katseks tootmishooneid märksa odavama hinnaga müüa, kuid ostjaid ei ilmunud.

Ettevõttes olnud sead on jaokaupa müüdud ning seitse allesjäänud töötajat on kätte saanud koondamisteated. Mulluse aastaaruande kohaselt oli aasta lõpus Vahenurme Agrol sigalates üle 4300 sea ja palgal 11 inimest.

2014. aastal teenis Vahenurme Agro 874 000 euro suuruse käibe juures 62 000 eurot puhaskasumit. Ettevõttel oli aga samas miljoni euro eest kohustusi, sellest ligi 700 000 eest lühiajalisi kohustusi, bilansis liigi 700 000 eest varasemate aastate kahjumit ning aktsiakapital alla poole nimiväärtusest. Ka aastakasum tuli peamiselt põhivara müügist, mitte põhitegevusest.

«Oleme 20 aastat seal tegutsenud, aeg oli lõpetada ka. Olukord oli selline, et midagi head ei paistnud. Venemaa kehtestas sisseveopiirangud, hinnad sellele vaatamata langesid ning lisaks tuli veel ka sigade Aafrika katk, mis nõudis täiendavaid kulutusi,» rääkis Vahenurme Agro endine osanik Aimo Mäkinen.

Kümmekond aastat tagasi pidi Vahenurme Agro maha kandma ligi 1,5 miljoni USA dollari eest investeeringuid USA firmasse Golden Sierra LLC, Valga leivatööstuse toonasesse omanikfirmasse. Golden Sierra tuumikinvestorid USAst mõisteti vangi riigi investeerimisfondilt OPIC raha väljapetmises ning ettevõtte kontol olnud raha konfiskeeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles