Noppel: madal toormehind on murekoht tööstusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farmi piimatööstuse juht Valdis Noppel (keskel) ja E-piima juht Jaanus Murakas (paremal).
Farmi piimatööstuse juht Valdis Noppel (keskel) ja E-piima juht Jaanus Murakas (paremal). Foto: Jaanus Lensment

Madal toormehind on murekoht tööstusele, sest piimanduses saab kõik alguse tootjate käekäigust, sõnas Farmi tegevjuht Valdis Noppel. 

«Toorpiima hind on, tuleb tunnistada, ikka häbematult madal,» sõnas Noppel. Eestis on väike mänguruum ning väga palju konkurente.

Piimandus on valdkond, kus kõik saab alguse tootjate käekäigust. «Tööstust ei saa eraldi vaadata tootjatest. Kui tootjatel läheb ikkagi mingis pikas perioodis halvasti, siis paratamatult hallab ka tööstustel halvasti minema,» ütles Noppel.

Ta ütles, et ega lähiajal head paranemistrendi ennustada ei saa. Noppel sõnas, et ta väga-väga tahaks öelda piimatootjatele, et kohe läheb paremaks. «Täna minust oluliselt targemad inimesed arvavad, et enne järgmise aasta teist poolt midagi head loota piimanduses ei ole,» nentis ta.

Ta ütles, et võib küll tunduda, et madal toormehind on tootja, mitte töötleja rida, siis päris nii see tegelikult ei ole, sest piimatootmine on väga pika vinnaga protsess. «Kui madalate piimahindade tõttu karjad kaotatakse ehk siis töösele vajaliku ressursi taasloomine võtab minimaalselt viis aastat aega,» ütles Noppel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles