Sealihakonservide tootmine võib kiirelt lõppeda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruuse.
Kruuse. Foto: Reporter.ee

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul kaalub riik tõsiselt sealihakonservide tootmise toetamise lõpetamist, kuna seakasvatajad eesotsas HKScaniga on konservide tootmise plaani teravalt kritiseerinud, kuid esitanud siiski pakkumuse tarnida konservidesse oma sealiha.

Maaeluministeerium teatas reedel, et konservide valmistamiseks vajamineva sealiha tarne hanke võitis madalaima hinnapakkumusega AS HKScan.

«Mul on järjest raskem kommenteerida HKScani tegevust. Alustades sellest, kuidas nende Soomest imporditud elussigade liha pidi minema esialgu Läti ja teistele turgudele, aga nüüd me näeme seda Eesti kaubanduses müügil ning lõpetades sellega, et nad on hukka mõistnud konservide tootmise, kuid osalevad siiski hankel,» ütles Kruuse BNSile.

«Maaeluministeeriumi ellukutsutud sealihakonservide kokkuost on iseäranis naljakas aktsioon, kuid reaalsuses see suurt mõju seakasvatajatele ei avalda,» on HKScani juhatuse esimees Teet Soorm varem öelnud.

Soormi sõnul väärib arutamist ka see, et kas konservide tootmisest on võimalik välja lugeda järgmine korruptsioonihõnguline tegevus Eestis.

Kruuse sõnul jälgivad nad väga tähelepanelikult konservide tootmise teist etappi. «Kui selgub, et samal ajal impordib HKScan Soomest odavaid elussigu ja püüab riigile maha müüa kolmanda tsooni sigu ja kritiseerib, ei saa me välistada võimalust, et paari nädala pärast me lõpetame konservide tootmise, kuna see ei avalda turu toimimisele oodatud mõju.»

Kruuse tõi välja, konservide tootmise eesmärk on stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu, kus paljudel seakasvatajatel tekkis probleem sigade realiseerimisega.

«Tekib küsimus, et kas kolmanda tsooni tootjatel on ikka selline probleem, nagu sektor meile algselt ütles. Tundub, et mitte, kui ideed nii teravalt kritiseeritakse ja vastuoluliselt käitutakse,» rääkis Kruuse.

Kruuset paneb hämmelduma see, et seakasvatajate esindaja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on varem kinnitanud konservide tootmise mõttekust, lisaks nii mõnigi suur seakasvataja on seda ideed kiitnud. «Selle tulemusena me otsustasime neid toota. Samas on signaal seakasvatussektorilt muutunud järjest vastuolulisemaks.»

Konservide tootmiseks korraldatud ASi Maag Konservitööstuse konkursil osales ministeeriumi andmetel neli pakkujat, madalama hinna alusel võitis AS HKScan Estonia.

Tarnitava sealiha kogus on vastavalt konservitööstuse töötlemisvõimsusele 25 tonni ning sellest riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide tükihinnaks kujuneb koos käibemaksuga eeldatavalt 1,07 eurot, teatas ministeerium.

Enam kui 96 000 konservist koosnev esimene partii valmib ja antakse maaeluministeeriumile üle 16. novembriks. Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud kuueks nädalaks.

Valitsus otsustas 29. oktoobril toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot.

Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles