Kruuse: põllumehed tehku ühiskassa

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Urmas Kruuse.
Maaeluminister Urmas Kruuse. Foto: Maria Kilk

Maaeluministri Urmas Kruuse sõnul tuleks kriiside üleelamiseks luua kriisifond, ühiskassa, kuhu peaksid panustama ka põllumajandustootjad.

«Piimasektori tänast kriisi ei saa pikemas perspektiivis lahendada rahasüstidega. Keskne küsimus seisneb selles, kuidas esmatootja suudab turuahelast õiglasema osa saada,» ütles Kruuse täna Tartus Piimafoorumil. «Ühistegevus on hädavajalik, et põllumees, olgu ta piimatootja või teraviljakasvataja, saaks turult õiglasema hinna. Praeguses piimasektori kriisis on selgelt paremas olukorras need riigid, kus tootjad tegutsevad ühistutena.»

Ministri sõnul tuleb põllumajandusega seotud riskid üle vaadata ja valmistuda ka võimalikeks tulevasteks kriisideks.

«Rusikareegel on, et kriiside üleelamiseks on vaja koguda tagavarasid. Uues maaelu arengukavas on olemas võimalused rakendada riskijuhtimisinstrumente nagu kindlustamine ja kriisifondid. See eeldab, et lisaks riigile on valmis panustama ka põllumajandussektor,» ütles Kruuse.

Ebasoodsate ilmastikutingimuste, looma- ja taimehaiguste, kahjurite leviku ja keskkonnajuhtumitega seotud kriisifond võimaldaks maaeluministeeriumi teatel aidata põllumajandustootjaid, kui nende sissetulek väheneb üle 30 protsendi, kompenseerides kuni 70 protsenti saamata jäänud tulust.

Ühisfond eeldaks ka tootjate poolseid sissemakseid, teatas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles