Aasta alguses farme sulgenud piimatootja jõuab teravilja toel kasumisse

Maaelu edendaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Perevara ja OÜ Põllurada karjast enamik müüdi elusloomadena.
AS Perevara ja OÜ Põllurada karjast enamik müüdi elusloomadena. Foto: Eili Arula

Jõgevamaa suurim piimatootja AS Perevara loobus aasta esimesel poolel pea kogu oma piimakarjast ning keskendus viljakasvatamisele. Rekordsaagid aitavad ettevõttel mustades toonides alanud aasta positiivsete numbritega lõpetada.

Eelmise aasta lõpus selgus, et viie farmi ja seal elava enam kui tuhandepealise piimakarja pidamine tähendaks AS Perevara jaoks üle poole miljoni euro suurust kahjumit. Olukorra parandamiseks likvideeris ettevõte viiest piimafarmist neli ning koondas sajast töötajast 75. Eesti ühest suuremast piimatootjast sai peamiselt viljakasvatusega tegelev ettevõte.

Käesoleval hooajal laiusid AS Perevara põllud 2500 hektaril. Peamiselt kasvatatakse otra, rapsi ja nisu. Ettevõtte agronoomi Kalle Kivirüüdi hinnangul on Perevara saagikus mullusega võrreldes pea kaks korda suurem. «Väga hea saagi saame odrapõllult, kus korjame keskmiselt üle kuue tonni hektarilt. Mõnelt põllult saame isegi üle seitsme tonni,» kinnitas Kivirüüt.

Rahule jäi ta ka rapsisaagiga, mille keskmine oli neli tonni hektari kohta – see on rapsi kohta väga hea tulemus. Näiteks möödunud aastal jäi nende rapsisaak alla nelja tonni hektari kohta.

Veel kiitis Kivirüüt ettevõtte juhtkonna õigel ajal tehtud kannapööret. «Olen rääkinud mitmete tuttavatega, kel praegu häda mõnesaja lehma pidamisega. Pole loomi kusagile panna, kui raha karja ülalpidamiseks ei jätku. Meil said loomad õigel ajal müüdud. Enamiku neist müüsime elusloomadena ning ei olnud tarvis kogu karja kombinaati saata,» meenutas Kivirüüt.

Tema hinnangul lõpetab AS Perevara selle aasta igal juhul kasumiga.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles