Seakasvatajad küsisid katkutoetusi saadaolevast rahast vaid poole ulatuses

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead.
Sead. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Seakatkutoetusteks eraldatud 12,7 miljonist eurost taotlesid seakasvatajad toetusi vaid poole summa, 6,2 miljoni ulatuses. 27 ettevõtjat küsis raha seakasvatuse lõpetamiseks ja 30 bioohutusmeetmete tugevdamiseks.

Möödunud nädalal lõppes PRIAs seakatku leviku põhjustatud olukorra leevendamiseks maaelu arengukava kahe meetme erakorraline taotlusvoor. Väikesed seakasvatusettevõtted said taotleda kuni 15 000 eurot meetmest «Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetus», suuremad kuni pool miljonit meetmest «Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus».

Taotluste rahuldamiseks on väiketootjate meetme eelarvest määratud 2,7 miljonit eurot, tulemuslikkuse parandamise meetmele kümme miljonit. Taotlusi laekus vastavalt 222 252 euro  ja 5 946 961 euro saamiseks. «Seega jätkub raha kõigi abikõlblike taotluste rahuldamiseks,» teatas PRIA.

Seakasvatuse lõpetamiseks taotles toetust 15 suuremat ja 11 väikeettevõtet. Bioohutusnõuete rakendamiseks küsis toetust 26 suuremat ja neli väiksemat ettevõtet.

Neil, kes saavad toetust seoses seakasvatuse lõpetamisega, tuleb PRIA teatel sigade pidamine lõpetada tänavu aasta lõpuks.

«Enamik taotlusi on täidetud korrektselt – see on seda kiiduväärsem, et taotlusvoorud toimusid erakorralistena ja dokumendid tuli kiiresti ette valmistada,» ütles PRIA arengutoetuste osakonna juhataja Piret Kljutšivski. «Määrused sätestavad PRIAle otsuste tegemiseks 70 ja 160 tööpäeva, aga tahame valmis saada nii kiiresti kui võimalik, vähemalt oktoobri keskpaigaks.»

PRIA põllumajandusloomade registri andmetel on Eestis 504 seapidajat, kel on kokku 354 928 siga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles