Toidu hinnad on maailmas viie aasta madalaimad

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina farmer maisisaagiga.
Hiina farmer maisisaagiga. Foto: Stringer Shanghai / Reuters

ÜRO toidu- ja põllundusorganisatsiooni FAO toiduhinnaindeks langes mais madalaimale tasemele 2009. aasta septembrist saadik, kukkudes mullusega võrreldes üle viiendiku.

FAO teatel langes indeks mais 166,8 punktini, mis on 1,4 protsendi võrra madalam tase kui aprillis ja 20,7 protsendi võrra madalam tase kui mullu mais.

«Peamiste toidugruppide hinnad kukkusid mais peaaegu kuue aasta madalaimale tasemele, põhiliselt teravilja hinna languse tõttu seoses tänavuse saagi soodsa prognoosiga,» teatas FAO eile.

FAO hinnangul tuleb oodatust suurem maisisaak Hiinas ja Mehhikos ning suurem nisusaak Põhja-Ameerikas ja Aafrikas. Samuti ennustab organisatsioon Aasia riisitoodangu 1,3 protsendist juurdekasvu võrreldes mullusega.

Viiest toiduhinnaindeksi osaindeksist tõusid võrreldes aprilliga kaks: suhkru hind kaks protsenti viivituste tõttu saagikoristusel Brasiilias ja toiduõli hind 2,6 protsenti seoses murega, et El Niño võib mõjutada tootmist Kagu-Aasias. Samas kukkus teraviljaindeks 3,8 protsenti võrreldes eelmise kuuga, piimaindeks 2,9 protsenti ja lihaindeks ühe protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles