Tornhoidlate pakkuja loodab Soome edulugu Eestis korrata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inter-Silo tornhoidla
Inter-Silo tornhoidla Foto: Erkaanitõmmis / Youtube

Leedu-Taani ühisettevõte Inter-Silo otsustas läinud aasta lõpus laieneda Eesti turule, hakates sellest kevadest pakkuma ka siin teravilja tornhoidlaid ja nende paigaldust.

Ettevõtte müügi- ja turundusjuht Elonas Černiauskas rääkis, et tegemist on loogilise sammuga turuosa laiendamisel. Mujal Euroopas on ettevõte senise nelja tegevusaasta jooksul paigaldanud ja hooldanud enam kui 400 tornhoidlat. «Teistes riikides, sealhulgas näiteks Soomes, on meie tooted juba väga populaarsed, kuid Eestis on see turg veel väga väike,» nentis Černiauskas.

Inter-Silo pakub mitmesuguseid teravilja ladustamise seadmeid nagu tornhoidlaid, teisaldussüsteeme ja mobiilseid teraviljakuivateid ning nende paigaldust ja hooldust. Seejuures on nad Ameerikast pärit segamis- ja kuivaatusseadmetega varustatud teravilja tornhoidlate Sukup müüjad Euroopas.

Sukup tornides saab Inter-Silo Eesti müügiesindaja Raido Lääne selgitusel nii teravilja hoida, kuivatada kui ka jahutada. «Tavaliselt vajatakse selleks rohkem seadmeid, aega ja kulutusi,» tõdes Lääne.

Tornhoidlasse paigaldatud seade segab niiskeid teri ühtlaselt ning ventilaator puhub soojendatud õhu torni alaosast üles välja, samal ajal kui terad on ringluses. Nii kulub umbes kaks päeva, et tornitäie teravilja (umbes 1300 tonni) niiskust ligi ühe protsendi võrra vähendada.

Ettevõtte müügi- ja turundujuht Elonas Černiauskas möönis, et Eesti turg on praegu sarnane Soome olukorraga mõned aastad tagasi. «Soomlased olid alguses üsna skeptilised, aastas paigaldati üksikuid torne, kuid praegu on need seal väga populaarsed, nii et aastas paigaldame 15–20 uut tornhoidlat ja kokku on neid seal üle saja,» kõneles Černiauskas. «Me usume, et Soome edulugu on võimalik Eestis korrata,» lisas ta.

Kõige populaarsemad on sarnased tornhoidlad aga Taanis, kus neid on kasutuses üle 2000.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles