Sulling: Hiina peaministri avaldus on piimatöösturitele lootusandev

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Martin Ilustrumm

Hiina peaminister ütles Eesti Päevalehele, et Eesti piimatooted on Hiina turule oodatud ja kavatsetakse isegi kaubavahetust soodustada.

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling ütles, et see avaldus annab lootust. «Hiina peaministri avaldus on kahtlemata julgustav ning annab lootust, et Eesti piimatöösturid saavad peagi oma tooteid Hiinasse eksportida,» sõnas Sulling.

Samas lisas ta, et veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli kinnitusel ei ole tänase seisuga Eesti piimatööstused siiski veel kantud Hiina loomse toorme ja toidu impordi karantiini teenistuse (AQSIQ) nimekirja, kus on avaldatud kõikide Hiina poolt kaubanduspartnerina aktsepteeritud riikide ja ettevõtete nimekiri. Eesti piimatöösturite kandmine sellesse nimekirja on aga eelduseks nende toodete lubamiseks Hiina turule.

«Sellekohase taotluse ja vastused põhjalikule eelküsimustikule esitas veterinaar- ja toiduamet Hiina vastavale ametile juba 2013. aasta mais. Tänane Hiina avaldus annab lootust, et meie piimaettevõtted sellesse nimekirja peagi ka lisatakse. Kahtlemata avardaks Hiina turu avanemine Eesti piimatöösturite võimalusi oma toodangut kaugetel turgudel realiseerida. Mida rohkem turge on Eestile avatud, seda parem,» selgitas Sulling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles