Täna Postimehes: Eesti põllumajandusele terendab tõsine kriis

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusalu valla Rätsepa talu peremees Ants Aaman usub, et piima hind hakkab igal juhul kunagi taas tõusma.
Kuusalu valla Rätsepa talu peremees Ants Aaman usub, et piima hind hakkab igal juhul kunagi taas tõusma. Foto: Tairo Lutter

Venemaa embargo on toonud kaasa piima hinna kukkumise alla omahinna, vili on võrreldes kahe aasta taguse ajaga odavnenud vähemalt kolmandiku ja niigi madal sealiha hind langeb veelgi.

See võiks olla hea uudis poeskäijale, ent tegelikkuses pole kauplustes hinnad kuigivõrd muutunud. Pigem annab toidutoorme hinnalangus end tunda seeläbi, et hinnad pole kerkinud. Kindlasti on kauplustes praegu palju rohkem piimatoodete sooduskampaaniaid.

Põllumeeste elu on teinud keeruliseks mitme asjaolu kokkulangemine. Esiteks on vilja hinda mõjutanud hea saagiaasta kõikjal Euroopas. Teiseks hakkab maailmamajandus jõudma üleüldisesse seisakusse, mis pärsib ka põllumajandussaaduste nõudluse kasvu.

Eesti seakasvatajate elu läks keeruliseks juba 2012. aasta kevadel, kui Venemaa keelas elussigade sisseveo. Sellele võib lisada veel Eestisse jõudnud Aafrika seakatku, mis muudab ekspordi teistesse Euroopa Liidu riikidesse keerulisemaks.

Piimakarja pidajad said tugeva hoobi augusti algul kehtestatud Venemaa embargo tõttu. Viimastel aastatel on aga põllumajanduses toimunud tõeline investeerimisbuum, põllumehed soetasid aina moodsamat tehnikat ja rajasid uusi vabapidamislautu.

Lisaks Euroopa Liidu toetusele katsid kalliste kulutuste omaosaluse pangalaenud. Piimakarjakasvatajad ehitasid äriplaani üles unistusele vähemalt 30-sendisest toorpiima liitrihinnast, ent septembris sai piima eest keskmiselt 25 senti. Veel aprillis oli hind ligi kaks korda kõrgem, 40 senti.

Kui lisada sellele kõigele veel köögivilja madalad hinnad, on kriis tõepoolest kõikehõlmav.

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles