Sester: rahandusministeerium ei täida avaliku teabe seadust

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe Sven Sesteri (IRL) sõnul ei täida Jürgen Ligi juhitav rahandusministeerium avaliku teabe seadust, jättes vastamata tema teabenõudele, millega ta soovib saada rahandusministeeriumi poolseid kuluarvutusi IRLi poolt välja käidud madalapalgaliste maksuvabastuse reformi kohta.

Sesteri sõnul on nii peaminister ja rahandusminister avalikult öelnud, et IRLi poolt välja pakutud madalapalgaliste maksuvabastuse kulud on rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt 250 miljonit eurot. IRLi hinnangul on see summa umbes poole väiksem.

«Kuna Ligi ja Rõivase sõnul on rahandusministeerium vastavad arvutused reformi kulude kohta teinud, siis esitasin ministeeriumile teabenõude nendega tutvumiseks. Avaliku teabe seadus kohustab teabenõudele vastama viivituseta, kuid mitte hiljem kui viie tööpäeva jooksul või teavitama, kui teabenõuet ei ole võimalik täita. Tänaseks on teabenõudest möödunud seitse tööpäeva ning ministeeriumi poolt ei ole mitte mingisugust tagasisidet tulnud. On hämmastav, et kuigi peaminister on öelnud, et arvutused ei ole mingi saladus, pole siiani suudetud mulle neid edastada,» rääkis Sester.

Sester esitas seoses arupärimisele vastamatajätmisega ka vastava vaide Andmekaitse Inspektsioonile järelevalvemenetluse algatamiseks.

IRL käis augusti lõpus välja madalapalgaliste maksuvabastuse reformikava, mille tulemusena saab alla 500 euro teeniv inimene kuus kuni 69 eurot rohkem raha kätte ja enam tulumaksu ei maksa. Sealt edasi kuni 846 euroni sõltuks tulumaksuvabastuse suurus inimese palgast: mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvabastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles