Piima hinna langust nõuda on ennatlik

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatoodete odavnemine poes tähendaks ka farmidele makstava toorpiima hinna edasist langetamist, mida tööstused loodavad pigem vältida.
Piimatoodete odavnemine poes tähendaks ka farmidele makstava toorpiima hinna edasist langetamist, mida tööstused loodavad pigem vältida. Foto: Tairo Lutter

Kuigi mitu piimatööstust langetas põllumeestele toorpiima eest makstavat hinda kohe pärast Venemaa kehtestatud impordikeeldu, ootavad nad nüüd tarbijatelt ja jaekettidelt solidaarsust, et piimatoodete hind ei hakkaks siseturul kiirelt langema.

Viimane tähendaks, et ka piimafarmidele toorpiima eest makstav hind jätkaks langemist. Juba septembrikuu hind 25–26 senti piimakilo kohta tähendab paljudele tootjatele piima müümist alla omahinna.

Jaeketid väidavad, et nemad hinnasõda algatada ei plaanigi ja on isegi piimafarmide esindajatega isiklikult kohtunud ja olukorda arutanud. Seda on teinud näiteks Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK), kes tunnistas siiski ainsana suurtest jaekettidest, et on ka tööstustega uue turuolukorra tõttu juba piimatoodete hinna üle läbirääkimisi pidanud.

Olukord ebastabiilne kõigile

ETK ostudirektori Taavi Kontsoni sõnul leidub Eestis kindlasti inimesi, kes on kodumaise tootmise ja tööstuse toetamiseks valmis maksma ja tarbima endisest rohkem, kuid inimeste ostujõud on erinev ja poeketil tuleb mõelda ka nendele, kes peavad toime tulema piiratud tingimustes.

Kontsoni sõnul kohtusid nad juba enne Vene turu piirangute kehtestamist regulaarselt koostööpartneritega, kuid nad ei sunni kedagi hinda langetama. «Me ei ela plaanimajanduses ja käsu korras hinna langetamine või tõstmine vabas turumajanduses, kus lisaks jaekettidele ka tootjad omavahel teravalt konkureerivad, ei toimi,» arvas Kontson.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats ütles, et nemad ei ole seni ühegi hankijaga piima hinna üle läbirääkimisi alustanud. «Seoses toorpiima hinna langusega meil hetkel veel läbirääkimisi plaanis pidada pole, sest seda võib pidada siiski lühiajaliseks. Juustu hind on langenud juba aasta algusest saati tulenevalt erinevatest piirangutest. Hetkel veel pole sel mingit seost hiljutise toorpiima hinna langusega,» kirjeldas Bats.

Estoveri juhi Hannes Pritsi sõnul on turul ja meedias ootus, et jaehinnad hakkaksid langema, ja mingeid korrektsioone on kampaaniahindades juba tehtud. «Toorpiima hind tõusis alates 2012. aasta juulist kuni 2014. aasta märtsini peaaegu 50 protsenti, aga meil õnnestus hindu tõsta vaid kümme protsenti. Reaalselt kukkus piima hind alles septembris, aga kahe nädala jooksul on juba ootus, et toodete hinnad langeksid paarkümmend protsenti,» kirjeldas Prits turul toimuvat. «Ilmselt mingeid korrektsioone tekib ja on kampaaniahindades juba tekkinud. Juustude keskmine kampaaniahind on aasta algusest langenud juba 20 protsenti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles