Padar põllumeestele riigieelarvest lisaraha lootust ei anna

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Ivari Padari sõnul napib riigieelarves raha, mida põllumeestele toetuseks jagada.
Põllumajandusminister Ivari Padari sõnul napib riigieelarves raha, mida põllumeestele toetuseks jagada. Foto: Mihkel Maripuu

Põllumajandusminister Ivari Padar ütles põllumeeste piimajagamisaktsiooni kommenteerides, et ta taunib igasugust piima mahavalamisest ja sellele vihjamist, kuid piima tasuta laialijagamine on tema arvates sümpaatne.

«Kui tullakse oma probleemi teadvustama ja selle puhul jagatakse oma produkti, mis selle vastu saab olla. Kui see on soliidselt ja väljapeetult tehtud, siis olgu. Aga me oleme kaugel sellest, et midagi maha valama hakata. Kui meil peaks kokkuostuhind oluliselt allpoole minema, siis meil on olemas hinna kinnipüüdmise mehhanismid. Kuigi need on täna madalad, siis nad on olemas. Ei ole mingi piima mahavalamine,» rääkis Padar.

Padar ütles, et kuigi aktsioon on suunatud valitsuse vastu, siis ta seda väga isiklikult ei võta. «Eks igaühel on oma töö ja roll. Põllumajandusorganisatsioonidel tuleb oma positsioonide eest seista ja valitsuse roll on teha seda, mida teha saab,» kirjeldas ta.

Riigieelarve läbirääkimised on Padari sõnul pooleli ning seal on küll üleval võimalused, mida põllumajandusministeerium tahab lisaks planeeritule saada, aga raha napib. «Ei tahaks kuidagi vastandada põllumajandust teiste valdkondadega, aga on selge, et kui on maksu- ja sotsiaalpoliitikas tehtud väga suured lubadused ette ära, siis on hingamisruumi väga vähe,» selgitas ta.

Samas nn top up’i ehk riigieelarvest antavat lisaraha põllumajandustoetusteks, mida põllumehed aktsiooniga valitsuselt nõuavad, Padari sõnul tõenäoliselt ka järgmisel aasta riigieelarvesse ei tule. «Top up’i summad on antud juhul üüratult suured. Valitsuses vaieldakse kümneid kordi väiksemate summade üle. Nii et ma ei pea nende määramist tõenäoliseks,» nentis Padar. «Võimalikud lisarahad riigieelarvest ei ole kindlasti sellised, mis põllumeeste soove rahuldaksid.»

Padar rõhutas, et piima hind on olnud madal alles 12 päeva ja ei ole veel selget ülevaadet, mis piima hinnaga toimuma hakkab. «Selle aja pealt väga suuri järeldusi teha ei saa. Teisalt tuleb muidugi kõikvõimalikke riske ära hoida,» ütles Padar.

Eesti põllumajandus- ja kaubanduskoda korraldab järgmisel kolmapäeval Tallinnas Vabaduse väljakul n-ö piima maha valamise ürituse «Piimapäev», kus jagatakse inimestele tasuta piimatooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles