Pärtel: metssigade edasine saatus otsustatakse lähipäevil

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud metssiga. Tegemist pole Viljandimaal surnud metsseaga.
Hukkunud metssiga. Tegemist pole Viljandimaal surnud metsseaga. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles Eestist sigade katku leidmist kommenteerides, et edasine tegevus seoses metssigadega otsustatakse usutavasti kolmapäeval.

«Kolmapäeva hommikul tuleb usutavasti kokku riikliku tauditõrje komisjon, kus on ka keskkonnaministeerium, keskkonnaamet ja jahimehed. Arutleme tõsiselt, mida konkreetselt metssigade suhtes edasi teha. Valikud on seinast seina,» rääkis Pärtel.

Tema sõnul tugineb Euroopa Komisjon EFSA arvamusele, et mitte mingil juhul ei tohi suurendada metssigade küttimist, mis tekitab ülearust liikumist. «Me kõik arvame, et Euroopa Liitu tuli ta Valgevenest just tänu sellele, et seal alustati metssigade massilist küttimist. Piinlik ja kahju, aga seda teed on läinud ka Läti, Leedu ja Poola,» kirjeldas Pärtel.

Pärteli sõnul on sisuliselt kolm võimalust: jätkata küttimist, suurendada küttimist või lõpetada mõnes piirkonnas küttimine, aga jätkata teatud piirkonnas söötmine, mis hoiab sigu ninapidi koos ja kes viiruse saama peavad, selle ka saavad.

Kõige olulisem on Pärteli sõnul aga sigade katku eemalehoidmine kodusigadest ja selleks tuleb farmeritel hoolega nõudeid järgida.

Valgamaal Hummulis leitud surnud metsseal diagnoositi sigade Aafrika katk. Metssea leiukohast 8 km raadiusesse jäävatele seakasvatusettevõtetele on pandud täiendavad kitsendused loomade liikumisele ning tapmisele, samuti kohustus järgida täiendavaid bioohutusmeetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles