Venemaa pidas piiril kinni Valio laktoosivabad tooted

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio logoga sõiduk. Pilt on illustreeriv.
Valio logoga sõiduk. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Venemaa hoiab Soome-Vene piiril Vaalimaal kinni nelja Valio kaubaautot ning ei lase neil viia riiki laktoosivabasid tooteid, kuna väidavad, et Valiol pole selleks vajalikku sertifikaati.

Valio teatas neljapäeval, et nende veoautod on Vene piiril peatatud, kuna Vene ametivõimud on muutnud piiranguid teatud piimatoodetele, vahendas Yle.

Järelevaataja Juhani Kuntsi rääkis, et kaubaautosid hoiti alguses Torfjanovkas, Vene pool piiri. Eile õhtul läksid autod tagasi Soome poolele Vaalimaale.

Venemaa piiripunkti veterinaararst ütles, et tehased, mis transpordivad laktoosivaba piima, peavad olema sertifitseeritud laktoosivabade toodete valmistajatena. Valio vastas, et samu tooteid on varem viidud üle piiri, ilma et selleks oleks vaja sertifikaati, ning ettevõtet pole nõuete muutumisest teavitatud.

Piimatootjatel pole eraldi sertifikaate laktoosivabade toodete valmistamise kohta, sest selliseid tõendeid pole siiani vaja olnud. Viimati said Valio laktoosivabade toodetega kaubaautod ületada Vene piiri teisipäeval.

Eelmisel nädalal teatas Venemaa, et kustutab laktoosivabad piimatooted sisseveokeelu saanud toiduainete nimekirjast. Toiduainete sisseveokeeld kehtestati vastulöögina Euroopa Liidu sanktsioonidele Ukraina kriisi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles