Millist saaki prognoosivad teravailjakasvatajad?

Maaelu edendaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Postimehe erileht Maaelu Edendaja küsis teraviljakasvatajatelt, millist saaki nad tänavu ootavad.

Madis Avi,

1600 hektarit vilja ja rapsi, Tartumaa

Ilm on ideaalne olnud, taliviljad on meil suurepärased ja suvivili on ka talutav. Me ei tea, mis ilm ja hind teevad ning mida maaomanikud ja riik teevad – kõik on seotud omavahel. Hinnad ka kõiguvad ja praegu on need kukkunud. Odrahind on langenud juba 20 eurot ühe tonni pealt, seega, kui sul on 1000 tonni, siis 20 000 on juba läinud. Eks nüüd tuleb loota seal üleval selle mehe või naise peale, kes seal on, sest suuraktsionär teab, mis ta meiega teeb, meie töö on tehtud.

Hans Kruusamägi,

üle 2000 hektari vilja ja rapsi, Lääne-Virumaa

Ei tohi vist ära sõnuda, aga praeguse prognoosi järgi tunduvad esialgu päris head saagid tulevat, kui ka ilmastik soosib ja kõik kvaliteeti lähevad. Raps on õitsemise viimases faasis, rukkipõllud näitavad end väga heast küljest, talinisu kohta ei oska hetkel öelda, sest pead ei ole veel loonud, aga üleüldiselt peaks olema normaalne. Loodame ikka kõige paremat, ei taha ära sõnuda. Muretseda saab siis, kui midagi maha jääb, aga tavaliselt sellist asja ei ole meil juhtunud.

Kaido Kirst,

300 hektarit vilja ja rapsi, Saaremaa

Praegu muu üle ei virise, kui et oleksid vaid rapsi ja vilja hinnad ka veel head. Siis ei saaks küll millegi üle kurta. Ilmastik on praeguseni soodne olnud, sellised kuumalained kevadel ei ole küll nii tavalised, kuid vihma on tulnud ka ja kõik on praegu tasakaalus. Enne Maamessi oli juba vili maas, nii varajast külviaega nagu ei ole olnudki ja praegu on kõik ilusasti võrsunud. Meil saare peal on mulla paksus üsna õhukene ja kui see enne ära kuivab, kui vili maha saab, siis ei ole hea, kuid sel aastal tuli ka pärast külvi vihma. Suvirapsiga on see pluss, et kuna raps sai varem maha, siis kirp ei kahjustanud sel aastal. Kirbukahjustus on üldiselt suur, nagu kolleegide käest kuulda on olnud. Seega lootust ei tohi kaotada.

Mikk Kooser,

760 hektarit vilja ja rapsi, Võrumaa

Loodame, et tuleb korralik saak. Meil on nii, et taliviljad on head, aga suviviljadega on nõnda, et võib-olla on seda vihma natukene palju tulnud, sest üksvahe sadas siin hästi pikalt – kolm-neli päeva jutti, nii et üldse põllu peale ei saanud ja see lükkas meil külvilõpu edasi.

Aare Mölder,

800 hektarit vilja ja rapsi, Võrumaa

Eesti rahval on hea ütlus: annan sulle küll, aga annan oraste peale ehk see on midagi väga ebakindlat, raske on ennustada. Midagi väga hullu ei ole, kuid kiidelda ka ei ole põhjust. Ma ei oska öelda, eks need põllumehed alati kurdavad, aga ilm on niisugune teema, mille üle ei ole mõtet oma pead vaevata – ega seda muuta ei saa. Mina tõesti ei oska öelda, kas on hästi või halvasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles