Põllumehed said mullu toetusteks üle 311 miljoni euro

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumehed said mullu toetusteks üle 311 miljoni euro.
Põllumehed said mullu toetusteks üle 311 miljoni euro. Foto: Marko Saarm / Sakala

Möödunud aasta jooksul maksis Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA)  24 838 taotlejale välja rekordilise summa toetusi –  ligi 311 miljonit eurot.

Toetusi põllumajanduse, maaelu, metsanduse, maapiirkonna elukvaliteedi edendamiseks, toiduprogrammide ja turukorralduse meetmeteks maksti mullu välja ligi 1,4 miljonit eurot rohkem kui aasta varem, teatas amet.

Toetuse saajaid oli 303 võrra rohkem. Mullu laekus PRIA-sse kokku 71 142 taotlust.

Möödunud aasta oli ühtlasi rahastusperioodi 2007-2013 viimane aasta. Mitme meetme eelarved olid  ammendunud juba varasemates taotlusvoorudes, mistõttu uusi taotlusi vastu ei võetud.  Samas jätkub varem määratud investeeringutoetuste väljamaksmine veel mõnda aega sedamööda, kuidas ettevõtjad oma projekte lõpetavad ja määratud toetuste kättesaamiseks kuludokumente esitavad.

PRIA peadirektor Jaan Kallas kinnitas aasta tagasi, et PRIA on seadnud eesmärgiks programmperioodi lõpuks ära kasutada vähemalt 99,5 protsenti kõikidest fondidest planeeritud vahendeid.

Möödunud aasta lõpu seisuga seisuga oli PRIA maaelu arengukava (MAK) toetusi välja maksnud 82,27 protsenti. Euroopa Kalandusfondi (EKF) meetmete osas on väljamakseid tehtud 59,07 protsenti ulatuses kogu rahastamiskavast.

Määratud toetuste osakaal eelarvest on oluliselt suurem. MAKi toetusi on PRIA programmperioodi jooksul välja maksnud  ligi 769,5 miljonit eurot, EKFi toetusi  63,3 miljonit eurot.

Ligi poole  eelmisel aastal välja makstud summast moodustasid MAKi toetused – 155,2 miljonit eurot - ning üle kolmandiku ühikupõhised otsetoetused põllumeestele ja loomapidajatele – 131,7 miljonit eurot. 

EKF toetuste väljamakseks kujunes 13,4 miljonit eurot. Põllumajanduse turukorraldusmeetmeteks koos toiduabiga maksis PRIA 2,4 miljonit eurot, maaelu ja põllumajanduse arengutoetusteks  ligi 5 miljonit, koolipiima ja –puuvilja hüvitamiseks 2,2 miljonit eurot. Lisaks maksis PRIA kalanduse turukorralduse- ja arengutoetuseid 1,4 miljonit ning teavitus- ja müügiedendamistoetust 0,03 miljonit eurot.

Alates 2007. aastast on PRIA toetusteks välja maksnud ligi 1,76 miljardit eurot, millest 1,27 miljardit pärineb Euroopa Liidu eelarvest, 0, 49 miljardit Eesti riigilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles