Eesti saatis Vene tolliliidule poolteist kilo vastuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Foto: Liis Treimann

Veterinaar- ja Toiduamet saatis täna Vene kolleegide poole teele Eesti vastuse viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu sisseveo keelu kohta ning tegevuskava Tolliliidu nõuetega vastavusse viimiseks.

«Koostöös Piimaliidu, Kalaliidu ja ettevõtetega panime kokku mahuka vastuse ja tegevusplaani iga ettevõtte kohta. Viie kalatööstuse kohta panime juba kaasa ka kontrollakti, mis tõendab, et need ettevõtted on vajalikud muudatused ära teinud,» ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Pärteli sõnul on tegemist väga mahuka dokumendiga, mis kaalus väljaprindituna umbes poolteist kilo. Seega ei maksa oodata, et see Venemaal paari päevaga läbi töötatakse, kuid paari nädala pärast võib juba küsida, kas Eesti võib impordi jätkata.

Vastuses toodi välja plaanitavad ja juba tehtud muudatused iga ettevõtte kohta eraldi, samuti riikliku järelevalvesüsteemi täiendused. «Täiendasime teatud seireid näiteks raskemetallide osas, kus Tolliliidu nõuded erinevad Euroopa Liidu omadest. Samuti viisime sisse täiendava protseduuri iga Tolliliitu lähetatava partii ülevaatamise kohta,» selgitas Pärtel.

17. jaanuaril kohtus põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Berliinis Venemaa põllumajandusministri Nikolai Fjodoroviga, kes kinnitas, et sisseveo keelu põhjused on tehnilised ning Venemaa soovib olukorra kiiret lahendamist.

Venemaa kehtestas alates 9. jaanuarist viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu sisseveo keelu Tolliliitu (Vene Föderatsioon, Valgevene Vabariik ja Kasahstani Vabariik). Eesti lubas oma vastuse Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarteenistusele Rosselhoznadzorile edastada jaanuari lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles